Chiptuning FAQ chiptuning


Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen over chiptuning met de bijbehorende antwoorden.


chiptuning auto banner


Voor welke auto´s is chiptuning geschikt?


In principe kunnen alle Europese automerken geoptimaliseerd worden. Zowel de benzine- als de dieselmotoren. Omdat de dieselmotoren beschikken over een turbo net zoals enkele benzinemotoren zijn daar de meeste vermogenswinsten mee te behalen. Ook enkele benzine motoren welke vanaf de fabriek worden terug getuned kunnen gemakkelijk door een software upgrade geoptimaliseerd worden. Zoals bijvoorbeeld de Volvo benzine motor met 140pk kan gemakkelijk naar 170pk geoptimaliseerd worden. Ook de Mini One is een terug getunde Mini Cooper. Welke gemakkelijk van 90pk naar 115pk kan gaan.

 

Wat is chiptuning?


Bij chiptuning worden de programma's die aan de hand van vele parameters (gemeten waarden) het motormanagement vormen geoptimaliseerd. De chips in een Electronic Control Unit zijn geladen met software welke bij de fabriek is geïnstalleerd. Vaak zijn deze programma's geschreven ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende automotor. De ruimte biedt dus de mogelijkheid de automotor te chiptunen, zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd raakt.

 

Waarom chiptuning?


Sommige fabrikanten brengen zelfs verschillende vermogensvarianten van dezelfde motoren op de markt. Indien men de sterkere versie overweegt aan te schaffen bij de dealer, kan men ook voor chiptuning kiezen. Door middel van vermogensoptimalisatie (chiptuning) kan vaak hetzelfde resultaat bereikt worden, als wanneer men een nieuwe auto aanschaft met meer vermogen en koppel. Door chiptuning reageert de motor van de auto sneller en direct op gaspedaalbewegingen, daardoor wordt ook de motor levendiger en sneller. Bij een onveranderde rijstijl is een brandstofreductie realiseerbaar omdat het rendement van de motor wordt verhoogd.

 

Vanaf welke leeftijd is het mogelijk mijn auto te chiptunen?


De meeste auto's vanaf 1996 zijn geschikt voor vermogensoptimalisatie. De staat en de km-stand van de auto spelen wel een belangrijke rol. Het is ook belangrijk dat de auto beschikt over een motormanagementsysteem die geschikt is voor een software upgrade.

 

Hoe wordt chiptuning toegepast?


Chiptuning kan op diverse manieren worden toegepast. De meeste nieuwe moderne auto's kunnen worden geoptimaliseerd via de OBD2 stekker. Dat is de stekker waar uw dealer ook de diagnose apparatuur op aan sluit. Een aantal ECU/motormanagement systemen moeten worden uitgebouwd en via een seriële poort op de printplaat van ecu worden uitgelezen en geprogrammeerd. Bij seriële tuning wordt er ook niet gesoldeerd aan de ECU. Bij de wat oudere systemen wordt de chip met de daarop staande motorsoftware gedesoldeerd, uitgelezen en opnieuw geprogrammeerd.

 

Hoeveel meer vermogen / koppel krijg ik erbij?


Pro Car Tuning stemt met behulp van chiptuning de parameters/kernvelden opnieuw, maar dan meer ideaal, op elkaar af. Dit alles resulteert bij turbomotoren van 20 tot 40% prestatieverbetering, dus koppel (trekkracht/Nm) en vermogen (Pk). Bij atmosferische motoren is de winst een 7 à 9%. Door hier te klikken kunt u zien of uw auto geschikt is voor chiptuning en wat voor vermogenswinst er te behalen valt.

 

Moeten er aanpassingen worden gedaan aan de automatische transmissie?


Er zijn veel automaten waarbij deze software ook zal moeten worden aangepast. Wanneer dit nodig is passen wij dit automatisch aan. Voor ieder automaat, tiptronic of dsg kunnen wij aangepaste software programmeren en monteren.

 

Belangrijke informatie na chiptuning.


Om zoveel mogelijk plezier van uw auto te hebben na de vermogensoptimalisatie is het erg belangrijk dat de auto minimaal op tijd zijn onderhouds/service beurt krijgt. De olie die de fabrikant voor uw auto voorschrijft is ook erg belangrijk te gebruiken, dit is voor de levensduur van uw motor. Bij benzinemotoren is het belangrijk om brandstof met een octaan 98 te tanken bijvoorbeeld Shell V-Power of BP Ultimate, voor de prestatie van de motor en tevens ook voor de levensduur, vooral bij de turbo motoren. Als de auto lange tijd onder hoge belasting heeft gedraaid bijvoorbeeld op de Duitse autobaan en u moet plotseling tanken is het belangrijk om de motor even te laten nadraaien voordat u de motor afzet. Dit geldt zowel voor de benzine als de diesel motoren.

 

Optionele motor garantieverzekering van NSA.


Optioneel bieden wij u motorgarantie verzekering van NSA deze verzekering is niet verplicht maar geeft de consument die toch meer zekerheid wilt het extra stukje vertrouwen. NSA is de grootste verzekeraar welke een Europese dekking geeft en al meer dan 10 jaar is gespecialiseerd overal in Europa. Pro Car Tuning heeft ook de mogelijkheid deze extra service te bieden. Pro Car Tuning is goedgekeurd door NSA om deze motorgaranties af te geven.

 

Is chiptuning zichtbaar bij de Dealer?


De vermogensoptimalisatie wordt voor elke auto specifiek gemaakt/geschreven waarvoor het voor dealer doormiddel van hun diagnose apparatuur vrijwel niet mogelijk is om de tuning zichtbaar te krijgen. Als de Dealer over een vermogensbank beschikt is het wel zichtbaar uiteraard. 

 

Wordt de levensduur van de motor beïnvloed?


Nee de software is zo specifiek voor uw auto ontwikkeld, welke een zeer lang ontwikkelingsproces heeft ondergaan. Waarbij continue rekening wordt gehouden met de mechanische en thermische belasting van de motor en aandrijflijn. Dit is zowel op een vierwiel vermogensbak als in de praktijk uitvoerig getest.

 

Waarom doet de fabrikant dit niet?


De autofabrikant produceert auto's voor de hele wereld. De motoren van iedere auto zullen in elk land de goed moeten presteren. Dus ook in landen waar de kwaliteit van de brandstof en motorolie van mindere kwaliteit zijn. Ook in landen waar de onderhoudsintervallen minder worden nagestreefd of waar het klimaat heel anders is dan in west Europa. Omdat al deze factoren in Nederland heel gunstig zijn, kunnen we heel gemakkelijk de motorprestatie van de motor optimaliseren zonder daarbij de levensduur te beïnvloeden.

 

Het brandstofverbruik?


Het brandstofverbruik zal niet toenemen bij gelijke rijstijl maar zelfs dalen. Omdat wij het rendement verhogen door de software te optimaliseren en de parameters en kernvelden beter op elkaar af te stemmen zal de motor zuiniger gaan lopen. Dit zal bij dieselmotoren zelfs wel tot 10 procent brandsof reductie kunnen oplopen. Bij benzine motoren zal dit ongeveer 4 a 5 procent zijn.

 

Blijft mijn originele software behouden?


Ja alle originele data bestanden van alle auto's blijven bewaard waardoor we altijd uw auto weer naar de originele gegevens kunnen terug zetten. Dit wordt bijvoorbeeld heel veel gedaan bij lease auto´s als het contract afloopt worden deze weer terug gebracht naar de originele gegevens. De eerste 14 dagen na de chiptuning is dit gratis en daarna betaald u €75 voor een auto die gechipt is via de OBD en €150 als deze gechipt is via Bootmode. 

 

Wordt de levensduur van de motor beïnvloed?


Nee de software voor uw auto is door en door ontwikkeld en langdurig getest op een vierwiel vermogensbank waarbij de mechanisch en thermische belasting wordt gemeten zo kunnen we de software optimaal uitbalanceren. Zo zullen we nooit tuningsets monteren die de levensduur van de motor beïnvloeden.

 

Hoelang heeft uw garantie op de chiptuning?


Wij geven garantie op de chiptuning. Klik hier voor de garantie pagina met alle voorwaarden.

©  2019 procartuning.nl