Wat is chiptuning chiptuning

Chiptuning is het softwarematig verhogen van het motorvermogen van de auto.Alle motoren in moderne auto’s worden door een computer (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu onder meer de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Bij chiptuning optimaliseren wij de software van de ECU die aan de hand van vele parameters het motormanagement vormen. Vaak is deze software geschreven ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende automotor. Dit komt omdat deze software niet specifiek is geschreven voor bijvoorbeeld West-Europa maar voor de hele wereld. Door de extreme verschillen per continent hebben ze de software daarom afgesteld op een gemiddelde wat nadelig is voor het vermogen.


Vermogensoptimalisatie zonder schade aan de motorDeze ruimte biedt dus de mogelijkheid om de motor te optimaliseren, zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd raakt. Sommige fabrikanten brengen zelfs verschillende vermogensvarianten van dezelfde motoren op de markt. Indien men de sterkere versie overweegt aan te schaffen bij de dealer, kan men ook voor chiptuning kiezen. Door middel van chiptuning kan vaak hetzelfde resultaat bereikt worden en soms zelf beter.
 
Chiptuning Software op maat voor uw autoWij stemmen met behulp van chiptuning de parameters opnieuw, maar dan meer ideaal, op elkaar af. Dit alles resulteert bij turbomotoren in een prestatieverbetering tot wel 40%, dus koppel/trekkracht (Nm) en vermogen (Pk). Bij atmosferische motoren is de winst een 7 a 9%. Door chiptuning reageert de motor van de auto sneller en direct op gaspedaalbewegingen, daardoor wordt ook de motor levendiger en sneller. Bij een onveranderde rijstijl is een brandstofreductie realiseerbaar omdat het rendement van de motor wordt verhoogd.
 
Hoe werkt chiptuning in de praktijk


Voor wij beginnen met de chiptuning doorlopen wij een aantal stappen voor wij beginnen. We beginnen met het kijken naar welke mogelijkheid de ECU van de auto biedt om uitgelezen te worden.


Wij doen dit op twee verschillende manieren:

  1. Wij lezen de software van de ECU uit via de OBD (diagnose) stekker van de auto. 
  2. Wij halen de ECU uit de auto en sluiten deze vervolgens direct aan op onze computer om de software uit te lezen.


Als wij de software uitgelezen hebben op een van de twee bovenstaande manieren dan slaan wij deze op in onze database. Een versie om te bewerken en een versie als backup van de originele versie. Vervolgens gaat de programmeur aan de slag en maakt de aanpassingen in de software aan de hand van uw wensen.


Als alle aanpassingen voltooid zijn slaat de programmeur deze aangepaste softwareversie op en schrijft deze terug in de ECU. Hierbij gebruiken wij dezelfde methode die wij nodig hebben om de software uit te kunnen lezen.


Vervolgens wordt er een testrit gemaakt om te beoordelen of alles naar wens is.


Klik hier om te zien wat chiptuning voor uw auto kan betekenen.
©  2019 procartuning.nl